Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-08-2014
Propozycja na smaczne, aromatyczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6330
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 134
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 772
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6330
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 134
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 772
Składniki
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, które obsypujemy solą, pieprzem i estragonem (około 0,5 łyżeczki). Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i siekamy natkę pietruszki.
Na oleju szklimy pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy startą marchewkę i smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pietruszkę, 2 łyżeczki estragonu, zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka na delikatnie złoty kolor.
Gdy minie 10 minut, marchewka się poddusi, a bulion odparuje, dodajemy podsmażonego kurczaka, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z kaszą jęczmienną z dodatkiem sosu sojowego. Życzę smacznego! :)