Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak w kapuście"
Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszne śledzie ( matiasy ) w sosie , które wymy...
Odsłon: 9
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20271
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 27
Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszne śledzie ( matiasy ) w sosie , które wymy...
Odsłon: 9
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20271
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 27
Składniki
Tuszkę kurczaka opłucz, osusz, podziel na porcje. Natrzyj solą i pieprzem. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojone w płatki 5 dag masła, wlej 100 ml wody. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika. Piecz 90 min w 180 st.
Cebulę obierz, poszatkuj. Wrzuć na patelnię z resztą masła i miodem. Smaż, aż cebula się skarmelizuje. Dodaj posiekaną kapustę i żurawinę. Zalej sokiem jabłkowym, gotuj pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko, dopraw do smaku solą i octem.
Mąkę połącz z drożdżami i szczyptą soli. Dodaj ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki, 2 jajka i 2 żółtka oraz ciepłe mleko. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Z ciasta uformuj podłużny knedel, włóż go do garnka z osoloną wodą i gotuj ok. 20 min. Po wyjęciu pokrój w plastry. Upieczonego kurczaka podawaj z czerwoną kapustą i knedelkami.
czas ok. 120 min; porcja – 700 kcal, cena 4,10 złŹródło: Świat kobiety