Kurczak w jarzynce

Kurczak w jarzynce
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Kurczak w jarzynce to pyszna propozycja idealna na obiad. Sycące, pożywne, bardzo smaczne i zdrowe danie, idealne dla osób będących na diecie. Przygotowanie kurczaka w jarzynce nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, z pewnością wykona je każdy laik kulinarny.

Składniki

  • 3 tacki pakowanej włoszczyzny ( marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, cebula )
  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 ząbeki czosnku
  • olej do smażenia
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę włoską szatkujemy, cebulę i pora drobno siekamy. Całą włoszczyznę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż jarzynka zmięknie. Podduszone warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym, wszystko dokładnie mieszamy a następnie zdejmujemy z ognia.

  2. Fileta z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół a następnie oprószamy go z obu stron solą oraz pieprzem cytrynowym.
    Na wycięty w prostokąt kawałek foli aluminiowej nakładamy uduszone warzywa, na jarzynach umieszamy fileta z kurczaka a na wierzchu układamy kolejną porcję jarzyn.
    Folię aluminiowa zwijamy zabezpieczając boki. Tak przygotowane filety przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.C około 30-40 minut.
    Tak przygotowane danie podajemy z ziemniakami.

Składniki
  • 3 tacki pakowanej włoszczyzny ( marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, cebula )
  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 ząbeki czosnku
  • olej do smażenia
  • pieprz cytrynowy
  • sól
Składniki