Kurczak w czerwonym curry

Kurczak w czerwonym curry
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pikantne, aromatyczne danie z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe nawet dla osoby początkującej w kuchni.

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 500g
  • Mleko kokosowe - puszka 400g
  • Czerwona pasta curry - 25g (można ją już dostać w większych sklepach spożywczych oraz oczywiście w sklepach orientalnych)
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cebula - 2 małe
  • Pieczarki - 400g
  • Ryż biały - 200g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Na patelni podgrzewamy olej i przesmażamy na nim pastę curry. Po minucie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż pasta całkowicie się rozpuści.

    Kupując mleko kokosowe zwróćcie uwagę na skład - im więcej ekstraktu z kokosa tym lepiej.

    Do sosu wkładamy pierś pokrojoną w plastry, pieczarki w plasterkach, pokrojoną cebulę i paprykę.

    Dusimy wszystko razem, aż mięso dojdzie.

  2. Ryż wrzucamy do gotującej się wody z mlekiem. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody. Gotujemy zgodnie z instrukcją. Ryż na mleku jest bardzo delikatny i świetnie pasuje do ostrego curry.

Komentarze do przepisu (1)

babeczka35 03 grudnia 2019
Bardzo pysznie :)
Składniki
  • Pierś z kurczaka - 500g
  • Mleko kokosowe - puszka 400g
  • Czerwona pasta curry - 25g (można ją już dostać w większych sklepach spożywczych oraz oczywiście w sklepach orientalnych)
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cebula - 2 małe
  • Pieczarki - 400g
  • Ryż biały - 200g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka
Składniki