Kurczak w curry z kaffirem

Kurczak w curry z kaffirem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pikantne i mocno cytrusowe danie z zielonymi warzywami i liśćmi kaffiru.

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 500g
  • Fasolka szparagowa zielona (może być mrożona) - 200g
  • Por - 150g
  • Brokuł - 200g
  • Groszek (może być mrożony) - 150g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pasta curry zielona - 50g
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Trawa cytrynowa w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Liście limonki kaffir - 3 szt
  • Ryż - 200g
  • Mleko - 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Na oleju przesmażamy pastę curry przez pół minuty. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
    Teraz dodajemy mięso (u mnie pokrojone w małe fileciki, ale może być też w paski lub kostkę) i pokrojone warzywa. Razem dusimy, aż kurczak będzie ugotowany. Teraz doprawiamy trawą cytrynową i liśćmi kaffiru i dusimy razem jeszcze kilka minut.

    Uwaga, zielona pasta curry jest ostra, jeśli wolicie łagodniejsze danie, dajcie tylko 25g.

    Ryż gotujemy w wodzie ze szklanką mleka. Łagodny smak ryż idealnie pasuje do ostrego sosu.

Składniki
  • Pierś z kurczaka - 500g
  • Fasolka szparagowa zielona (może być mrożona) - 200g
  • Por - 150g
  • Brokuł - 200g
  • Groszek (może być mrożony) - 150g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pasta curry zielona - 50g
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Trawa cytrynowa w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Liście limonki kaffir - 3 szt
  • Ryż - 200g
  • Mleko - 1 szklanka
Składniki