Kurczak w cieście kokosowym

Kurczak w cieście kokosowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Filet z kurczaka w cieście kokosowym to bardzo proste danie, nie wymagające ogromnych zdolności kulinarnych. Można go podawać z ulubionymi dodatkami. Jednocześnie jest to danie bardzo uniwersalne, idealne na rodzinny obiad z dodatkiem warzyw i ryżu, a także przyjacielskie spotkanie. Pyszne kawałki kurczaka w cieście kokosowym obłędnie smakują podane z sosem chili lub dipem czosnkowym. Pycha!

Składniki

  • 500g filetu z kurczaka
  • szklanka mąki pszennej
  • około 3/4 wody
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz czarny lub cayenne do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek, pokroić na większe kawałki oprószyć solą i pieprzem (można wcześniej zamarynować).

  2. Przygotować ciasto kokosowe : w miseczce wymieszać mąkę i wodę, dodać jajko, wiórki kokosowe, cukier i pieprz, posolić do smaku.
    Rozgrzać tłuszcz
    Kawałki kurczaka zanurzać w cieście kokosowym i wkładać na gorący tłuszcz - smażyć na złoty kolor.
    Gotowego kurczaka w cieście kokosowym układać na papierowym ręczniku.
    Kurczaka w cieście kokosowym podawać do obiadu z ryżem i warzywami lub jako przekąskę z ulubionym sosem np. ze słodkim sosem chili, czosnkowym albo tzatziki.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 10 lipca
Uwielbiam takie żarełko i to chyba wszystko w tym temacie ;p
Jest ktoś, kto tego nie lubi? ;)
Kate85 10 lipca
:D
Składniki
  • 500g filetu z kurczaka
  • szklanka mąki pszennej
  • około 3/4 wody
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz czarny lub cayenne do smaku
  • olej do smażenia
Składniki