Kurczak w cebulce (KOTOPULO SZTIFADO}-kuchnia Grecka oryginał

Kurczak w cebulce (KOTOPULO SZTIFADO}-kuchnia Grecka oryginał
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: jorgos00
Przepis z kuchni Greckiej

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1kg cebulki dymki lub innej podobnej wielkości
  • 5 średnich pomidorów 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/3 kostki masła
  • liście laurowe goździki inne przyprawy 1 ząbek czosnku przyprawa typu vegeta

Przygotowanie

  1. Kurczaka podzielić na małe części.Zarumienić na dobrze rozgrzanej oliwie.Przełożyć do szybkowaru (bez tłuszczu). Cebulkę obrać i od strony korzenia naciąć na krzyż.Wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu kurczaka i podsmażyć.Przełożyć do szybkowaru razem z tłuszczem.
    Pomidory dobrze sparzyć i obrać ze skórki.Pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni rozpuścić masło lub użyć klarowanego (uważać żeby się nie spaliło) wrzucić pomidory i smażyć aż nie zaczną gęstnieć.Przełożyć do reszty (kurczak-cebulka). Dodać przecier,2-3 liście laurowe,ząbek czosnku,2 goździki,1 łyżkę przyprawy(vegeta),parę ziaren kolorowego pieprzu i ziela angielskiego.
    Zalać ćwierć litra wody.Zamknąć szybkowar i od momentu zagotowania gotować 30 minut na wolnym ogniu.
    Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami.
    Życzę smacznego
    PS.kurczaka można zamienić na każde inne mięso np. królika

Składniki
  • 1 kurczak
  • 1kg cebulki dymki lub innej podobnej wielkości
  • 5 średnich pomidorów 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/3 kostki masła
  • liście laurowe goździki inne przyprawy 1 ząbek czosnku przyprawa typu vegeta
Składniki