kurczak w aromatycznych ziołach z sosem śmietanowym

kurczak w aromatycznych ziołach z sosem śmietanowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
czasem w zdrowym odżywianiu mamy swoje "święto głupców", czyli wszystko, co cieszy a na co dzień zakazane :) kurczak, śmietana, ser i w dodatku z makaronem! :)) przepis na marynatę to pomysł mojej siostry (więc jest współautorką przepisu), ale jak przyniosła już zamarynowanego kurczaka i poczułam zapach, nic innego nie pasowała, tylko sos śmietanowy :) dzielę się przepisem, bo to pyszne, aromatyczne i grzechu zdrowego odżywiania warte :)

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 2 szt
  • Rozmaryn - 1 garść świeżego
  • Bazylia - 1 garść świeżego
  • Tymianek - listki z głązek - 1 garść
  • Oregano - listki - 1/3 garści
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula biała - 1 szt
  • seler naciowy - 1 gałązka
  • olej - 4 łyżki (1 łyżke na każdą garść ziół)
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Sos:
  • śmietana 18 % - 4 łyżki
  • ser żółty drobno starty - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa -1 szczypta
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • makaron spaghetti - 1 opakowanie (lub jaki i ile lubisz) jako baza do dania i jakas sałatka

Przygotowanie

  1. Marynatę warto przygotować poprzedniego dnia wieczorem:
    Świeże zioła zblendowane z oliwą, sola i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnek.
    Kurczak dokładnie nasmarowany marynatą idealnie przeniknie aromatem ziół przez noc.

  2. Rozgrzewam patelnię (juz nie dodaję dodatkowego tłuszczu) i zrumieniam na niej kawałki kurczaka. Sporo ich jest, więc dodaję porcjami, by każdy kawałek był lekko chrupiący z zewnątrz i zachował soczystość wewnątrz. Tak ok. 10-15 minut.


  3. Podlewam mięsko wodą, jakieś pół szklanki i przykrywam.
    Cebulę kroję w piórka i mieszam dodaję do mięsa dla efektu lekkości i świeżości dania (myślę, że pasowałaby też trawa cytrynowa).
    Seler naciowy kroję w cienkie plasterki i dodaję do mięsa.
    Duszę pod przykryciem na średnim ogniu 20-30 minut - to zależy jak gęsto mięso ułożone jest na patelni (im ciaśniej, tym dłużej duszę)

  4. W międzyczasie gotuję makaron i przygotowuję sos śmietanowy.
    Do śmietany dodaję gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie (odrobinę, by delikatnie nadać smak) i ser. Ja używam twardej mozarelli (ale można żółty dowolny). Mieszam dokładnie.

    Zmniejszam ogień i powoli wlewam sos na patelnię z kurczakiem. Mieszam. Gotuję jeszcze 5-8 minut, by sos nieco się zredukował i nabrał gęstości. I już!

    W trakcie przygotowania słyszę "mmm.. ale pachnie... szliśmy za zapachem, bo czuć aż za drzwiami..." a potem przy stole "jakie to dobre... co tam dodałaś... jakie miękkie i soczyste mięsko... ale pyszne... i kaloryczne"

    Tak:) pyszne i kaloryczne:) Smacznego:)

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 06 maja 2018
Oj smacznie wyglada!
Nevermore 06 maja 2018
Pycha, kurczak w takim sosie po prostu cud, miód :D
basiliana 07 maja 2018
Podoba mi się ta marynata z dużą ilością ziół. Razem z selerem naciowym na pewno sprawiają, że danie jest... Czytaj całość »
Podoba mi się ta marynata z dużą ilością ziół. Razem z selerem naciowym na pewno sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne. Przepis wart wypróbowania.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pierś z kurczaka - 2 szt
  • Rozmaryn - 1 garść świeżego
  • Bazylia - 1 garść świeżego
  • Tymianek - listki z głązek - 1 garść
  • Oregano - listki - 1/3 garści
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula biała - 1 szt
  • seler naciowy - 1 gałązka
  • olej - 4 łyżki (1 łyżke na każdą garść ziół)
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Sos:
  • śmietana 18 % - 4 łyżki
  • ser żółty drobno starty - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa -1 szczypta
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • makaron spaghetti - 1 opakowanie (lub jaki i ile lubisz) jako baza do dania i jakas sałatka
Składniki