Kurczak tikka masala

Przepis dnia 2011-10-09
Kurczak tikka masala
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kermeet
Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Składniki

  • Podwójna duża pierś z kurczaka, 2 szt
  • średnia cebula, 2 szt
  • imbir, 2 łyżeczki
  • zmiażdżony ząbek czosnku, 3 szt
  • kmin rzymski, 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach, 1 łyżeczka
  • kurkuma, 1/2 łyżeczki
  • świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka
  • chilli w proszku, 1 łyżeczka
  • garam masala, 1 łyżeczka
  • Średni pomidor, 3 szt
  • ketchupu, 1 łyżka
  • przecier pomidorowy, 1 słoik
  • cukier, 1 łyżka
  • jogurt naturalny, 400 ml
  • sól

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy suche utłuc w moździerzu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z przyprawami, dodać pomidory i gotować aż całkiem zmiękną, Do pomidorów dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, ketchup, przecier pomidorowy, jogurt i cukier, gotować wszystko razem jeszcze 15 min. Ewentualnie jeszcze dosolić. Bardzo dobrze smakuje z ryżem z warzywami.

Komentarze do przepisu (6)

panka 04 października 2011
U Ciebie jak zwykle robię się głodna :) Masz super przepisy, gratuluję :)
biancorossa 04 października 2011
Uwierz mi ,też się ślinie na widok tak aromatycznego kurczaka:)
hanka78 02 grudnia 2011
Pycha. W tym daniu są przyprawy, które uwielbiam:-). Świetny przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Podwójna duża pierś z kurczaka, 2 szt
  • średnia cebula, 2 szt
  • imbir, 2 łyżeczki
  • zmiażdżony ząbek czosnku, 3 szt
  • kmin rzymski, 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach, 1 łyżeczka
  • kurkuma, 1/2 łyżeczki
  • świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka
  • chilli w proszku, 1 łyżeczka
  • garam masala, 1 łyżeczka
  • Średni pomidor, 3 szt
  • ketchupu, 1 łyżka
  • przecier pomidorowy, 1 słoik
  • cukier, 1 łyżka
  • jogurt naturalny, 400 ml
  • sól
Składniki