Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: iwonasz
wyjątkowy smak dla lubiących coś nietypowego i ostrego...

Składniki

  • oliwa
  • duża cebula, 1szt
  • zielone papryczki chilli, 2szt
  • swieży imbir, ok 3 cm
  • czosnek, 3 ząbki
  • czerwone chilli sproszkowane, pół łyżeczki
  • kurkuma, 1 łyżeczka
  • garam masala, 2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy(może byc zwykły), 1 łyżka
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • pomidory krojone z puszki, 400g
  • filet z kurczaka pokrojony w kostkę, ok 600g
  • jogurt naturalny(np.grecki), 4-6 łyżek
  • garść świeżo posiekanej kolendry
  • ryż, ok 400g

Przygotowanie

  1. 2 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni dodać cebulę pokrojoną w krążki przesmażyć.Chili pozbawić nasion drobno posiekać i wraz z posiekanym imbirem i wyciśniętym czosnkiem dodać do cebuli smażyć ok 2-3 minuty.

  2. Dodać przyprawy-chilli,kurkumę .garam masala i cukier wymieszać i podgrzewać kolejne 2 minuty

  3. Dodać przecier pomidorowy a następnie pomidory z puszki całość dusić jeszcze kilka minut.Całość przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.

  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić kurczaka lekko zrumienić,dodać zmiksowany sos i dusić ok 10 minut.Do gotowego sosu dodać jogurt ,co nada mu kremową konsystencję posypać kolendrą podawać z gotowanym ryżem.

Komentarze do przepisu (4)

wiola1100 12 kwietnia 2010
brzmi smakowicie aż zrobiłam się głodna
Cynamonek 12 kwietnia 2010
Brzmi ciekawie. Na pewno spróbuję. :)
wioleta333 13 kwietnia 2010
napewno dobre , pozdrawiam....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • oliwa
  • duża cebula, 1szt
  • zielone papryczki chilli, 2szt
  • swieży imbir, ok 3 cm
  • czosnek, 3 ząbki
  • czerwone chilli sproszkowane, pół łyżeczki
  • kurkuma, 1 łyżeczka
  • garam masala, 2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy(może byc zwykły), 1 łyżka
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • pomidory krojone z puszki, 400g
  • filet z kurczaka pokrojony w kostkę, ok 600g
  • jogurt naturalny(np.grecki), 4-6 łyżek
  • garść świeżo posiekanej kolendry
  • ryż, ok 400g
Składniki