Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Kurczak Tikka Masala to danie angielskie, choć inspirowane kuchnią indyjską. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie go wypróbować!

Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 100 ml passaty
  • 4 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 pomidory w puszce
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kolendry

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić w paski.

  2. Wymieszać jogurt z przyprawami: garam masala, chili, kolendrą, solą i pieprzem. Marynatę jogurtową wymieszać z kurczakiem, odstawić na godzinę.

  3. Na patelni rozpuścić masło, dodać kmin rzymski, smażyć aż zacznie pachnieć, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, smażyć aż warzywa lekko zmiękną, dodać pasattę pomidorową, przyprawić kolendrą i kardamonem, dodać śmietankę kremówkę, wymieszać i gotować 5 minut aż sos lekko zgęstnieje.

  4. Kawałki kurczaka wyciągnąć z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach Celsjusza 20-25 minut. Następnie wymieszać z sosem i posypać kolendrą.

  5. Podawać na ciepło z ryżem jaśminowym.

https://www.interia.tv/embed-video?id=2173218

Komentarze do przepisu (1)

Ola1984 08 listopada 2021
Pysznie wygląda :)
Składniki
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 100 ml passaty
  • 4 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 pomidory w puszce
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kolendry
Składniki