Zaczynamy od sosu Teryaki - możemy użyć kupny, ale możemy też przygotować sami. Składniki:
- pół szklanki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka miodu
- odrobina mileonego imbiru
Wszystkie składniki mieszamy - podgrzewamy w rądelku na wolym ogniu ok. 1-2 minuty. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Obdsypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru ok.7 minut, lub do momentu aż będą miękkie w środku i upieczone.
Na każdym chlebku pita układamy porcję sałaty 2 krążki ananasa, porcję kurczaka, cebuli. Polewamy odrobiną sosu Teryaki.
Smacznego!