Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak prowansalski duszony w winie"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 16
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 16
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Składniki
Kurczaka umyj, wytrzyj, podziel na porcje, każdą przypraw. Warzywa, w zależności od rodzaju: obierz, oczyść, opłucz. Marchewki potnij na kawałki, ziemniaki – w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Dymki pokrój na cząstki.
W brytfance rozgrzej olej.Obsmaż na nim kurczaka. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij czosnek oraz cebulę. Dołóż resztę warzyw. Smaż chwilę.
Następnie do brytfanki ponownie włóż kurczaka. Podlej winem i bulionem. Dołóż listki laurowe oraz posiekany tymianek. Posyp solą i pieprzem.
Brytfankę przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około 45 minut. Potrawę udekoruj natką.Źródło: Tina