Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak pod pierzynką"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 11
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 11
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
Składniki
czas ok. 35 min; porcja – 240 kcal, cena 2,30 zł
Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, oczyść z ewentualnych błonek, a potem przekrój na cieńsze płaty. Umieść je w misce. Skrop sokiem wyciśniętym z jednej sparzonej limonki.
Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno poszatkuj 2 ząbki czosnku. Dodaj do mięsa razem z 2-3 łyżkami oleju oraz solą i pieprzem do smaku. Całość przemieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 2 godz.
W tym czasie przygotuj pierzynki. Bułkę tartą wsyp do miseczki. Dodaj resztę przeciśniętego czosnku, drobno posiekaną natkę oraz bazylię, sok wyciśnięty z drugiej limonki oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec wlej 3 łyżki oleju i wsyp starty ser, wymieszaj.
Mięso wyjmij z marynaty i ułóż na blaszce. Na każdy plasterek nałóż porcję mieszanki ziołowej. Piecz około 20 min w 200 st.
<strong>Ewa Holisz z Iłownicy</strong>Źródło: Świat kobiety