Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak po prowansalsku"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 101
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 505
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 35
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24695
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 101
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 505
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 35
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24695
Składniki
Cukinie oczyść, umyj, potnij w grube półplasterki. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Cytryny sparz, wytrzyj, jedną ponakłuwaj w kilku miejscach, a drugą pokrój w plasterki.
Ząbki czosnku obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Rozmaryn opłucz, osusz, jedną gałązkę odłóż, a od reszty gałązek poodrywaj igiełki i grubo je posiekaj.
Tuszkę kurczaka dokładnie umyj, osusz. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Do środka włóż gałązkę rozmarynu i całą cytrynę. Nogi zwiąż mocną nitką.
Kurczaka ułóż w brytfance posmarowanej olejem. Resztą oleju posmaruj kurczaka. Obłóż warzywami oraz plasterkami cytryny. Posyp posiekanym rozmarynem. Podlej odrobiną wrzątku (ew. bulionu drobiowego).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz przez 75 minut. Pod koniec pieczenia naczynie przykryj kawałkiem folii aluminiowej, żeby plasterki cytryny i warzywa się nie przypaliły.Źródło: Naj