Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak po poznańsku faszerowany gryką"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27496
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1252
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27496
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1252
Składniki
Tuszkę kurczaka opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Natrzyj ją solą oraz pieprzem. Posyp suszonym tymiankiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
Grzyby oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na kawałeczki. Cebulkę obierz, posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż grzyby. Duś razem około 15 minut.
Podsmażone grzyby wymieszaj z kaszą. Do tego wbij jajka. Dosyp orzechy. Farsz przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Dobrze wymieszaj.
Tuszkę napełnij przygotowanym nadzieniem. Nie upychaj farszu zbyt mocno, bo tuszka może popękać podczas pieczenia. Otwory zepnij.
Nafaszerowaną tuszkę kurczaka ułóż w brytfance. Podlej odrobiną wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 90 minut. Pod koniec pieczenia posmaruj kurczaka śmietaną i zwiększ temperaturę do 200 st., aby skórka ładnie się zrumieniła.Źródło: Tina