Kurczak po hawajsku

Kurczak po hawajsku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Klasyczne danie z kurczakiem w wersji nieco egzotycznej.

Składniki

  • filet z kurczaka - 2 szt.
  • czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • curry - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • olej - 6 łyżek
  • ananas (może być z puszki) - 4 plastry
  • ser żółty - 6 plastrów
  • czarne oliwki - 4 szt.
  • natka pietruszki
  • pieczone lub smażone ziemniaki do podania

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i dzielimy na 4 porcje. 3 łyżki oleju mieszamy z czosnkiem, papryką, curry oraz solą i pieprzem. Marynatą nacieramy mięso, wkładamy do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

  2. Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Pod koniec smażenia na jednej stronie porcji mięsa układamy plaster sera, po plastrze ananasa i przykrywamy drugim plastrem sera. Dusimy pod przykryciem aż ser się rozpuści.

  3. Przekładamy na talerze, w otwór w ananasie wkładamy po czarnej oliwce. Ozdabiamy zieleniną. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 08 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • filet z kurczaka - 2 szt.
  • czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • curry - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • olej - 6 łyżek
  • ananas (może być z puszki) - 4 plastry
  • ser żółty - 6 plastrów
  • czarne oliwki - 4 szt.
  • natka pietruszki
  • pieczone lub smażone ziemniaki do podania
Składniki