Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak po hawajsku"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 248
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 248
Składniki
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 540 kcal, cena 4 zł.
Pierś kurczaka opłucz, pokrój w kostkę. Obrany ananas pozbaw rdzenia, pokrój na podobnej wielkości kawałki (część odłóż i drobno poszatkuj). Obierz 5 cebul, pokrój na ćwiartki. Boczek pokrój w dużą kostkę.
Przygotuj marynatę z 3 łyżek cukru (najlepiej brązowego), łyżki słodkiej papryki, łyżki miodu oraz 4 łyżek oliwy. Dopraw do smaku. Przygotuj 6 szpadek do szaszłyków. Nadziewaj na nie kawałki piersi, boczku, cebuli oraz ananasa. Szaszłyki posmaruj słodką marynatą, odłóż na ok. 30 minut.
Ostatnią cebulę posiekaj z ząbkiem czosnku, przesmaż na łyżce masła. Wsyp ryż, wymieszaj. Zalej bulionem. Gotuj do miękkości. Dopraw solą. Umyte pomidory pokrój w kostkę. Wymieszaj z resztą ananasa, pokrojoną dymką i posiekanym chili. Dopraw 1-2 łyżkami oliwy i solą. Sza- szłyki usmaż na 2 łyżkach oliwy. Podawaj z ryżem i salsą. Ozdób bazylią.Źródło: Świat kobiety