Kurczak po grecku

Kurczak po grecku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
W zasadzie powstać miała ryba po grecku, jednak widzieliśmy wielki potencjał w udkach kurczaka ;)

Składniki

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 4 łyżki sosu słodko-ostrego
  • 5 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety z udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z sosem, odstawiamy na godzinę.
    Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rumiano.
    Warzywa ścieramy na dużych oczkach, dusimy z niewielką ilością bulionu, dodajemy koncentrat. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przykrywamy warzywami i zapiekamy pod przykryciem przez 25 min.

Składniki
  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 4 łyżki sosu słodko-ostrego
  • 5 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
Składniki