Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Pyszne, delikatne mięsko, panierowane w mące i roztrzepanym białku. Wyglądem przypominające mi trochę krewetki. Całość uzupełnia ryż orzeszki ziemne. Polecam to danie, cudownie smakuje i cudownie pachnie.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • orzeszki ziemne solone 100g
  • ryż brązowy 200g
  • cebula 1 sztuka
  • papryczka chili (suszona) 1/2 sztuki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • białko jaja kurzego 3 sztuki
  • mąka pszenna 150g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • sól

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w długie paski. Białko jajka roztrzepać widelcem, nie należy go ubijać na sztywną pianę. Mięso drobiowe obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym białku, smażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.


  2. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem papryczki chili, nabierze ostrości.
    W oddzielnym rondelku podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w piórka. Dodać orzeszki ziemne, sos sojowy i ocet winny. Całość podlać odrobiną (4 łyżki) wody, dusić przez chwilę. Następnie dodać ugotowany ryż, zamieszać. Jeżeli kawałki kurczaka w tym czasie wystygną, należy je podgrzać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
    Podgrzewamy kilka minut. Ciepłe podajemy z ryżem i ulubioną surówką lub ogórkami curry ze słoiczka.

  3. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 18 grudnia 2014
Kurczak w takim wydaniu - pychotka! :)
aaasikkk 27 grudnia 2014
Mięsko wygląda przeapetycznie! Tylko te smażenie na głębokim oleju, nie dla mnie po świątecznym obżarstwie ;)
BEATA1978 27 grudnia 2014
:))
Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • orzeszki ziemne solone 100g
  • ryż brązowy 200g
  • cebula 1 sztuka
  • papryczka chili (suszona) 1/2 sztuki
  • sos sojowy 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • białko jaja kurzego 3 sztuki
  • mąka pszenna 150g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • sól
Składniki