Kurczak pieczony z warzywami i sosem słodko - kwaśnym

Kurczak pieczony z warzywami i sosem słodko - kwaśnym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kawałki kurczaka pieczone z warzywami i sosem słodko - kwaśnym w rękawie foliowym. Szybki i smaczny obiad z małym nakładem pracy.

Składniki

  • ok. 10 kawałków kurczaka np. pałki, udka
  • przyprawa gyros
  • sól
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek czerwonej papryki
  • ok. 1szkl. zielonej fasolki szparagowej mrożonej
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • ok. 300ml sosu słodko - kwaśnego z warzywami ze słoika lub domowej roboty

Przygotowanie

  1. Do dużej prostokątnej blachy do pieczenia włożyłam rękaw foliowy. Związałam go z jednej strony, drugą pozostawiłam otwartą. Kawałki kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek przyprawiłam solą i przyprawą gyros, a następnie ułożyłam je obok siebie w rękawie do pieczenia. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki. Paprykę czerwoną pokroiłam w kostkę. Fasolkę szparagową wyjęłam z zamrażalki. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Wszystkie warzywa umieściłam w jednej misce i wymieszałam. Taką mieszanką warzywną obsypałam kawałki kurczaka, starając się rozłożyć je dość równomiernie i raczej wokół kurczaka niż na nim. Na koniec łyżką w kilku miejscach polałam warzywa i kurczaka sosem słodko - kwaśnym. Rękaw zamknęłam z drugiej strony. Blachę wstawiłam do piekarnika. Kurczaka piekłam ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia, tak ok. 15-20 minut, można rozciąć rękaw, żeby lepiej przypiekła się skórka na kurczaku. Kawałki kurczaka podałam na gorąco. Najlepiej pasuje do nich ryż, który polewamy powstałym podczas pieczenia sosem z warzywami.

Składniki
  • ok. 10 kawałków kurczaka np. pałki, udka
  • przyprawa gyros
  • sól
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek czerwonej papryki
  • ok. 1szkl. zielonej fasolki szparagowej mrożonej
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • ok. 300ml sosu słodko - kwaśnego z warzywami ze słoika lub domowej roboty
Składniki