Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyrządzenie tego kurczaka nie wymaga specjalnych umiejętności, ot wystarczy umieć rozpuścić masło, rozdzielić czosnek i wlać wino. Kurczak sam się piecze - bez polewania - przez 1,5h i jest gotowy! :)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 61
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 194
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 124
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 61
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 194
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 124
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik to temp. 200°C. Ucinamy kurczakowi szyję (może przydać się na rosół :)) Dwie główki czosnku rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy! Pozostałe 3 główki kroimy na pół. Kurczaka dokładnie smarujemy roztopionym masłem, obsypujemy solą i pieprzem. Ząbki z dwóch główek czosnku wraz z tymiankiem wkładamy do środka kurczaka. Związujemy ptakowi sznurkiem nogi oraz skrzydełka. Na dnie brytfanki układamy liście laurowe, kładziemy na nich kurczaka, obok przekrojone na pół główki czosnku oraz trochę tymianku. Całość zalewamy winem.
Pieczemy ok. 1,5 godziny. Następnie dzielimy kurczaka na porcje. Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.