Kurczak pieczony w sojowej marynacie

Kurczak pieczony w sojowej marynacie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
W Nowy Rok wkroczyłam z postanowieniem przygladania się temu co jem Ma być bardziej zdrowo, mniej kalorycznie. I tak znalazłam w pewnej aplikacji przepis na tego pysznego kurczaka. Trochę go zmodyfikowałam chcąc trafić w gusta nie tylko moje, ale również mojej rodziny.

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, zalać marynatą i dobrze wetrzeć w każdy kawałek. Odstawić do lodówki na 2 godziny lub najlepiej na całą noc.

  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kawałki mięsa z dwóch stron ok. 5 minut. Wyjmujemy mięso i na tej samej patelni obsmażamy plastry cytryny i cebuli.

  3. Wkładamy ponownie udka i piersi na patelnię, polewamy resztą marynaty i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 40-50 minut.

  4. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem i mixem sałat z sosem winegret.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 16 stycznia
Swietny przezpis! skusilabym sie.
kulinarnagosia 16 stycznia
Dziękuję i polecam :)
Składniki