Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, aromatyczny, pyszny:)
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 194
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5165
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 364
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 84
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Urozmaici kola...
Odsłon: 86
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 194
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5165
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 364
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 84
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Urozmaici kola...
Odsłon: 86
Składniki
Kurczaka moczymy w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny. Następnie osuszamy. Cytrynę parzymy, wycieramy i ścieramy z niej skórkę. Cytrynę kroimy na pół. Czosnek obieramy i rozcieramy. Do wnętrza kurczaka wyciskamy sok z połowy cytryny, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek oraz 3 łyżki posiekanego oregano. Z zewnątrz skrapiamy sokiem z drugiej połowy cytryny, nacieramy oliwą i miękkim masłem, solimy, pieprzymy oraz obsypujemy resztą oregano. Wyciśnięte cytryny wkładamy do wnętrza kurczaka.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Po 45 minutach pieczenia odwracamy na drugą stronę. Na ostatnie 20 minut odwracamy z powrotem. Co jakiś czas polewać powstałym sosem. Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Usuwamy ze środka cytryny. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i surówką. SMACZNEGO:)