Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak pieczony po kasztelańsku"
Składniki
Grzyby oczyść, opłucz, potnij na kawałki. Tuszkę umyj, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, posyp ziołami. Pokrój na porcje. Boczek potnij w słupki, podsmaż na oleju. Dołóż kurczaka, zrumień go i przełóż do brytfanki.
Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj grzyby i przypraw. Przełóż do kurczaka. Podlej winem i bulionem. Brytfankę przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st.
Piecz 75 minut. Serwuj ze smażonymi ziemniakami. Potrawę możesz udekorować cytryną i listkami laurowymi.Źródło: Tina