Kurczak pieczony na butelce z piwem

Kurczak pieczony na butelce z piwem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Przepis mojego męża.

Składniki

  • Cały kurczak waga około 1.60 kg
  • 1 butelka piwa 500 ml
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Kurczaka porządnie płuczemy i wrzucamy do niego paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Nacieramy go dokładnie z każdej strony przyprawami.

  2. Butelkę oczyszczamy z naklejek. Oczyszczoną butelkę otwieramy i umieszczamy na środku naczynia żaroodpornego lub blaszki. Na butelkę nabijamy kurczaka, tak aby szyjka butelki lekko wystawała.

  3. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy go przez około 1 godziny i 40 minut. Po godzinie pieczenia kurczaka polewamy co jakiś czas piwem, które wyciekło na naczynie żaroodporne (uważać aby się nie poparzyć).

  4. Po upieczeniu kurczak powinien być pięknie przyrumieniony. Podajmy na gorąco. Smacznego !!!

  5. ;-D

  6. ;-)))

  7. ;-XD

Komentarze do przepisu (15)

ski_ttles 28 marca 2019
Przepiękny i apetyczny. Na pewno boski w smaku
slodkisentyment 28 marca 2019
Ale pyszności :)
pelen_brzuszek 28 marca 2019
ciekawy pomysł :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Cały kurczak waga około 1.60 kg
  • 1 butelka piwa 500 ml
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
Składniki