Kurczak pieczony na butelce

Kurczak pieczony na butelce
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: maluszekk
Już wiele osób pokazywało tutaj to danie i tak mi się spodobało, że i ja postanowiłam przyrządzić kurczaka w ten sposób. Dla odmiany jednak zastąpiłam zwykłe piwo, lub wodę piwem karmelowym "Karmi". Wyszło przepysznie.

Składniki

  • świeży kurczak około 1,5 kg
  • piwo "Karmi"
  • NA MARYNATĘ:
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki oleju z bazylią i czosnkiem
  • 4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie opłukać. Z podanych składników zrobić marynatę i natrzeć nią mięso (również w środku) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

  2. Następnie postawić kurczaka na butelce z piwem i wstawić go do żaroodpornego naczynia z wodą (wody tylko trochę, po to by skapywał do niej ociekający tłuszcz). Tak przygotowanego ptaka wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 1,5 godziny. W czasie pieczenia dobrze jest wsypać do butelki trochę soli by piwo się spieniło i rozlało na mięso. Warto również polewać je wytwarzającym się sosem.

Komentarze do przepisu (7)

babciaaneczka 05 maja 2013
Pysznie wygląda ten kurczaczek, dobrze przyprawiony i równomiernie złocisty. Piwo Karmi doda specyficznego... Czytaj całość »
Pysznie wygląda ten kurczaczek, dobrze przyprawiony i równomiernie złocisty. Piwo Karmi doda specyficznego aromatu. Pozdrawiam, a przepis biorę do książki.
Konto usunięte 06 maja 2013
Uwielbiam tak zrobionego kurczaka, następnym razem robię jak Ty z piwem karmi, a na razie do książki ,... Czytaj całość »
Uwielbiam tak zrobionego kurczaka, następnym razem robię jak Ty z piwem karmi, a na razie do książki , pozdrowionka :))
nikola2005 15 maja 2013
też robię takiego kurczaka tyle że z zwykłym piwem jest pyszny a z frytkami i surówką z pekiny smakuje... Czytaj całość »
też robię takiego kurczaka tyle że z zwykłym piwem jest pyszny a z frytkami i surówką z pekiny smakuje wyśmienicie!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • świeży kurczak około 1,5 kg
  • piwo "Karmi"
  • NA MARYNATĘ:
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki oleju z bazylią i czosnkiem
  • 4 łyżki sosu sojowego
Składniki