Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie włoską kuchnię? Jeśli tak, ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Delikatna pierś z kurczaka skąpana w sosie winno-cytrynowym z kaparami. Kurczak w takim wydaniu najlepiej smakuje podawany z makaronem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 109
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 135
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 109
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 135
Składniki
Kurczaka płuczemy, oczyszczamy i dzielimy na kotlety. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.
Na patelni roztapiamy klarowane masło. Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się delikatnie zarumieni. Podsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni.
Na patelnię, na której przed chwilą podsmażaliśmy mięso, wlewamy białe wino, chwile gotujemy. Następnie dodajemy śmietankę i kapary. Sos podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec do sosu wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, przekładamy kurczaka. Całość dusimy jeszcze przez około 5-7 minut.
Kurczaka piccata podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego!