Kurczak na parze z sosem czosnkowym

Kurczak na parze z sosem czosnkowym
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Przepis na zdrową i soczystą pierś z kurczaka, pełną aromatów ziół i czosnku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy z błonek.
    Następnie oprószamy ją solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Do małej miseczki dodajemy 2 łyżki syropu klonowego i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Powstałą marynatą nacieramy pierś, którą na koniec z obu stron obsypujemy ziołami prowansalskimi.

  3. Kurczaka wkładamy do naczynia do gotowania na parze lub na sitko i "parujemy" pod przykryciem przez około 15 minut.

    Gotowego kurczaka podajemy z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (9)

Obserwator 29 maja 2014
Połączenie pyszności i zdrowia !!
mimiwiki 29 maja 2014
pycha :)
ggosienka68 30 maja 2014
U Ciebie Futka , to zawsze znajdę coś zdrowego a zarazem pysznego :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki