Kurczak na maśle w cytrynie

Kurczak na maśle w cytrynie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kasio
Brytyjska wersja francuskiego poulet au citron.

Składniki

  • Pierś z kurczaka
  • Cytryna 1 szt.
  • Masło
  • Czosnek 3 ząbki
  • Tymianek
  • Szpinak baby
  • Papryka do ozdoby
  • Lubczyk
  • Bulion drobiowy
  • Śmietanka 30%
  • Mąka pszenna
  • Mleko

Przygotowanie

  1. Kurczaka smażymy z dwóch stron na rozgrzanym ogniu, usmażonego odkładamy.

    Na pozostały tłuszcz dodajemy masło, posiekany czosnek, sok z cytryny, zioła.
    Dodajemy łyżkę mąki i robimy zasmażkę powoli wlewając bulion i ciągle mieszając.
    Do gotowego sosu przekładamy kurczaka razem z umytym szpinakiem, chwilę gotujemy i dolewamy śmietanki.

    Danie ozdabiamy przysmażoną cytryną, papryką czerwoną i listkami bazylii.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 października
Pyszotka :)
Składniki
  • Pierś z kurczaka
  • Cytryna 1 szt.
  • Masło
  • Czosnek 3 ząbki
  • Tymianek
  • Szpinak baby
  • Papryka do ozdoby
  • Lubczyk
  • Bulion drobiowy
  • Śmietanka 30%
  • Mąka pszenna
  • Mleko
Składniki