Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak na limonkowym posłaniu"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Limonkę sparz wrzątkiem, wytrzyj. Zetrzyj z niej skórkę (tylko zieloną część) na tarce o jak najdrobniejszych otworkach. Następnie limonkę przekrój i wyciśnij z niej sok. Imbir obierz, drobno zetrzyj. Mięso umyj, osusz na papierowym ręczniku.
Połowę soku z limonki wymieszaj z oliwą, imbirem i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Mieszanką natrzyj mięso. Schowaj do lodówki na 20 min.
Cebulę obierz, posiekaj. Obie papryki opłucz, oczyść z pestek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kolendrę opłucz, osusz. Kilka gałązek odłóż, resztę posiekaj.
Naczynie żaroodporne pos maruj masłem. Na dno wsyp ryż, dodaj cebulę i paprykę. Bulion wymieszaj z posiekaną kolendrą, sokiem i skórką z limonki, ew. przypraw pieprzem. Zalej płynem ryż i warzywa, delikatnie wszystko przemieszaj. Na wierzchu ułóż mięso. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 1 godz. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 min. Udekoruj kolendrą.
Inny pomysł na zalewę
szkl. wody wymieszaj z 1/3 szkl. oliwy i 6 łyżkami keczupu. Dodaj 3 przeciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżkę wegety, wymieszaj. Zalej tym ryż z warzywami. Ułóż mięso i upiecz.Źródło: Tina