Kurczak na butelce piwa

Przepis dnia 2011-10-26
Kurczak na butelce piwa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kermeet
Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Składniki

  • kurczak, 1 szt
  • Butelka piwa pozbawiona etykiety (najlepiej namoczyć 30 min w ciepłej wodzie), 1 szt
  • cebula pokrojona w piórka, 1 szt
  • MARYNATA:
  • ząbek czosnku, 2 szt
  • Miód, 1 łyżka
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej rzepakowy, 2 łyżki
  • Odrobina chilli
  • jasne piwo, 1 łyżka
  • słodka papryka w proszku, 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty połączyć ze sobą i posmarować kurczaka w środku, wsadzić cebulę. Nabić kurczaka na butelkę piwa w taki sposób, żeby szyjka butelki wyszła górą, owinąć szyjkę butelki skórą kurczaka w taki sposób, żeby piwo podczas pieczenia wylewało się na kurczaka. Resztą marynaty posmarować ptaka z zewnątrz i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C około 1,5 h (ogólnie zasada jest taka, że 1h na 1kg). Podawać z pieczonymi warzywami

Komentarze do przepisu (16)

koko6 06 października 2011
Osmalony i przypalony ten kurczak--nie apetyczny.
Kermeet 06 października 2011
To już jest kwestja gustu jak bardzo kto lubi przypieczoną i chrupiącą skórkę.
babciaaneczka 06 października 2011
Twoje przepisy ogólnie bardzo mi się podobają. Dużo ich mam w ulubionych.Pozdrawiam. Zaglądałam też na Twój... Czytaj całość »
Twoje przepisy ogólnie bardzo mi się podobają. Dużo ich mam w ulubionych.Pozdrawiam. Zaglądałam też na Twój blog.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kurczak, 1 szt
  • Butelka piwa pozbawiona etykiety (najlepiej namoczyć 30 min w ciepłej wodzie), 1 szt
  • cebula pokrojona w piórka, 1 szt
  • MARYNATA:
  • ząbek czosnku, 2 szt
  • Miód, 1 łyżka
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej rzepakowy, 2 łyżki
  • Odrobina chilli
  • jasne piwo, 1 łyżka
  • słodka papryka w proszku, 1/2 łyżeczki
Składniki