Kurczak Kung Pao (Gong Bao)

Przepis dnia 2018-02-11
Kurczak Kung Pao (Gong Bao)
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne i ostre danie z okolic Syczuanu. To klasyka chińskiej (syczuańskiej kuchni).

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili (jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw, pół łyżeczki też zapewni ostrość)
  • 3 łyżki mąki (najlepiej kukurydzianej)
  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • olej lub oliwa
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 cm korzenia imbiru, startego
  • 2-3 cebulki dymki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • garść orzechów ziemnych
  • Do dekoracji: garść liści kolendry
  • Sałatka: 1/2 dużego ogórka, 1 marchewka, garść liści kolendry, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego

Przygotowanie

  1. Ogórek i marchewkę obieramy ze skórki, za pomocą obieraczki do warzyw, kroimy je na cienkie, długie paski. Odkładamy do miski, mieszamy z sosem sojowym i octem ryżowym. Posypujemy kolendrą i odstawiamy na bok.

  2. W dużej misce mieszamy płatki chili i mąkę (2 łyżki). Dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy dokładnie, aby były obtoczone w mące.

  3. Na patelni na dużym ogniu rozgrzewamy olej (4 łyżki), dodać kurczaka i smażyć przez 7-8 minut na złocisty kolor. Wyjąć kurczaka z patelni i wysuszyć ręcznikiem papierowym.

  4. Na patelnię dać czosnek i imbir. Smażyć przez minutę. Dodać pokrojoną dymkę i smażyć przez kolejną minutę.

  5. W miedzy czasie połączyć w miseczce 1 łyżkę mąki i i 2 łyżki wody. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, miód, dokładnie wymieszać i wlać na patelnię. Doprowadzić do gotowania.

  6. Dodać na patelnię kurczaka i orzechy ziemne, gotować 1 minutę i zdjąć z ognia.

  7. Podawać z przygotowaną wcześniej sałatką z ogórka i marchewki.

Składniki
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili (jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw, pół łyżeczki też zapewni ostrość)
  • 3 łyżki mąki (najlepiej kukurydzianej)
  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • olej lub oliwa
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 cm korzenia imbiru, startego
  • 2-3 cebulki dymki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • garść orzechów ziemnych
  • Do dekoracji: garść liści kolendry
  • Sałatka: 1/2 dużego ogórka, 1 marchewka, garść liści kolendry, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego
Składniki