Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: malwin77
Kuchnia "państwa środka" - równowaga smaków, kolorów i zapachów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Filety kurczaka oczyścić z tłuszczu, błon, chrzęści. Pokroić w grubą kostkę.

  2. Przygotować panierkę mięsa: mąkę pszenną wymieszać z imbirem oraz czosnkiem, jajka z mlekiem dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka zanurzać w powstałym płynie, obtaczać w przyprawionej mące. Smażyć w woku na 2 łyżkach oleju słonecznikowego z dodatkiem oleju sezamowego do zrumienienia. Gotowe mięso odsączyć na ręczniku papierowym, trzymać w cieple.

  3. Czas na sos: sok ananasowy połączyć z wodą, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, powoli dodawać cukier, cały czas mieszając. Gdy cukier sie rozpuści, delikatnie dodać ocet i sok z cytryny równocześnie mieszając, zagotować. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz mąkę kukurydzianą na ok 1 min. Zdjąć z ognia, odstawić.

  4. Pora na warzywa/owoce: paprykę pokroić w grubą kostkę lub w paski, cebuję w piórka lub kostkę, marchew w drobne paski, ew. peperroni bardzo drobno, ananas w kostke. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju słonecznikowego, dadać jedynie warzywa (wyłączając na tym etapie ananasa), smażyć na średnim ogniu do skarmelizowania cebuli i miękkości aldente warzyw.

  5. Finish: Do tak przygotowanych warzyw dodać sos, dusić ok 5 min, mieszając aby nie przypalić, pod koniec dorzucić kurczaka oraz kostki ananasa do podgrzania.

  6. Podawać z ryżem, Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

wiola1100 28 stycznia 2010
lubię takie wyszukane smaki napewno skorzystam i dam znać jak mi wyszło
mniamu 28 stycznia 2010
mmm...mniamu...właśnie kupiłam wook...zrobię w najbliższym czasie :*
Bozo76 16 marca 2010
Robię podobną potrawę ale dodaję jeszcze seler naciowy i orzeszki piniowe.Pyszne.
Składniki
Składniki