Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne na całym świecie danie kuchni syczuańskiej, kurczak Kung Pao (gong bao)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 92
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 202
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 92
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 202
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przekładamy do naczynia solimy i pieprzymy. Dodajemy 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.
W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka małymi porcjami. Usmażonego przekładamy do miski. W tym samym czasie kroimy warzywa. Paprykę w paski, cebulę w piórka a imbir siekamy na drobno. Połowę papryczki chili przecinamy na pół i siekamy.
W woku na tym samym oleju co smażyliśmy kurczaka smażymy cebule, imbir i papryczkę chili energicznie mieszając. Po chwili dodajemy paprykę i orzechy a następnie kurczaka. Smażymy cały czas energicznie mieszając.
Podlewamy całość 2 szklankami wody, dodajemy cukier, olej sezamowy i sosy. Mieszamy i dusimy przez 10 minut. W tym czasie możemy ugotować ryż.
Zagęszczamy nasze danie zawiesiną z 3 łyżek wody i 1 łyżki skrobi. Gotowe..Podajemy z ryżem całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.Obejrzyj przygotowanie potrawy poniżej. Smacznego!!!