Kurczak jak z piekarnika, ale zrobiony na patelni, bardzo prosta technika :-)

Kurczak jak z piekarnika, ale zrobiony na patelni, bardzo prosta technika :-)
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pysznego naturalnego kurczaka, wyjątkowy smak, zapach i chrupiąca skórka, to walory tego przepisu. Technika smażenia bez dodatkowego tłuszczu :-) Polecam serdecznie i smacznego !!! Zapraszam na film. https://youtu.be/VBUj6aV_5X4

Składniki

  • Ćwiartki z kurczaka 3 szt.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Ćwiartki myjemy, luzujemy kość udową, a następnie nożem oddzielamy pałkę od uda.
    Części kurczaka przekładamy do miski, oprószamy solidnie solą i pieprzem, przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

  2. Po tym czasie kurczaka przekładamy do zimnej patelni skórą do dołu.
    Odpalamy gaz, ustawiamy średni płomień i podsmażamy kurczaka około 15 minut, następnie przekładamy go na drugą stronę i podsmażamy kolejne 10-15 minut, po tym czasie przykrywamy patelnię i smażymy na minimalnym ogniu kolejne 20-25 minut.
    Na sam koniec przewracamy kurczaka raz jeszcze stroną ze skórą i podsmażamy kolejne 5 minut.
    Gotowe :-)

    Technika smażenia bez dodatkowego tłuszczu, polecam serdecznie.

    Zapraszam na film :-)

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 25 kwietnia
Super,może i prosta albo aż za prosta technika,gdyż zostały" dupki",które nie kazdy lubi:)a ja ich... Czytaj całość »
Super,może i prosta albo aż za prosta technika,gdyż zostały" dupki",które nie kazdy lubi:)a ja ich nie cierpię jak również skórek!
KulinarnaChwila 26 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • Ćwiartki z kurczaka 3 szt.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
Składniki