Kurczak i gnocchi w sosie czosnkowo - śmietanowym

Kurczak i gnocchi w sosie czosnkowo - śmietanowym
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Delikatne, soczyste mięso z udek z kurczaka przygotowane w pysznym sosie czosnkowo - śmietanowym z dodatkiem gnocchi oraz jarmużu to przepyszny sposób na udany rodzinny oiad.

Składniki

  • 1 opakowanie gnocchi
  • ok. 700 gram udek z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia szalotka
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • garść liści jarmużu
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć, pozbawić skóry i oddzielić mięso od kości.
    1 średniej wielkości szalotkę pokroić w kostkę.
    Drobno posiekać 3 ząbki czosnku.
    Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach w ilości 1/2 szklanki.
    Liście jarmużu pozbawić łodyg i porwać (lub pokroić) na małe kawałki.
    w miseczce zmieszać ze sobą 1/4 szklanki mleka i 1/4 szklanki śmietany.

  2. Do garnka wlać wodę i zagotować na dużym ogniu.
    Po czym doprawić ją solą do smaku, zmniejszyć ogień i wrzucić gnocchi.
    Gotować od czasu do czasu mieszając, aż osiągną ulubioną przez nas miękkość.
    Ugotowane odsączyć na durszlaku.

  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    W międzyczasie mięso z udek z kurczaka doprawić solą oraz pieprzem do smaku, z każdej strony.
    Na patelnię dodać 2 łyżki masła i rozpuścić na średnim ogniu.
    Następnie wrzucić mięso z udek z kurczaka i smażyć, od czasu do czasu przewracając, aż będzie miękkie w środku i pięknie podsmażone z obu stron na zewnątrz.
    Tak przygotowane zdjąć z patelni i odstawić na bok.

  4. Na patelnię dodać 3 łyżki masła i rozpuścić na średnim ogniu.
    Dodać 1 pokrojoną w kostkę szalotkę i smażyć, aż zmięknie i zeszkli się.
    Następnie dodać 3 drobno posiekane ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki tymianku, dokładnie wymieszać i smażyć ok. 2 minut, aż czosnek zeszkli się.
    Po czym na patelnię dodać 3 łyżki mąki, smażyć ciągle mieszając, aż mąka zacznie się rumienić.

  5. Do zarumienionej cebuli, czosnku i mąki stopniowo dodawać 1,5 szklanki bulionu drobiowego. Gotować często mieszając, do czasu aż bulion lekko zgęstnieje.
    Po czym dodać wcześniej zmieszane ze sobą mleko i śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i gotować, także często mieszając, aż sos zgęstnieje.
    Do tak przygotowanego sosu dodać wcześniej ugotowane i odsączone gnocchi oraz garść drobno porwanych liści jarmużu, dokładnie wymieszać i gotować, aż jarmuż zmięknie.

  6. Kiedy tak się stanie na patelnię dodać wcześniej podsmażone mięso z kurczaka, wszystko równomiernie posypać 1/2 szklanki drobno startego parmezanu i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika.
    Zapiekać ok.10-12 minut lub do czasu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia.


    SMACZNEGO!

Składniki
  • 1 opakowanie gnocchi
  • ok. 700 gram udek z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia szalotka
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • garść liści jarmużu
  • sól
  • pieprz czarny
Składniki