Kurczak Handi

Przepis dnia 2010-04-15
Kurczak Handi
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: NATIE
Aromatyczne danie rodem z Indii

Składniki

  • kurczak (piersi lub podudzia bez kości), 500g
  • cebula, 4 szt
  • bakłazan, 1 szt
  • imbir (starty), 1 łyzka
  • czosnek (starty), 4 zabki
  • przecier pomidorowy, 2 łyzki
  • Sok pomaranczowy, 4 łyzki
  • ziele angielskie mielone, 1 łyzka
  • kumin mielony, 1 łyzka
  • pieprz czarny, 1 łyzka
  • curry, 1 łyzka
  • cynamon, 1 łyzeczka
  • chilli w proszku, w/g uznania (ja lubie pikantne potrawy wiec dodalam 1 łyzke)
  • sol, do smaku
  • swieza kolenra, do podania
  • olej, 3 łyzki
  • bulion, 2 szklanki

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroic w kostke i zamarynowac w soku pomaranczowym, imbirze i soli. Odstawic na ok 1h.

  2. Cebule pokroic w drobna kostke i zezlocic na oleju, nastepnie dodac wszysthie przyprawy i smazyc jeszcze ok 2 minuty, dodac kurczaka wraz z marynata, przecier pomidorowy oraz bulion. Przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu ok 30 min.

  3. Po tym czasie dodac baklazana pokrojonego w kostke i dusic jeszcze ok 15 min, nastepnie dodac starty czosnek , zamieszac, zdjac naczynie z ognia i zostawic na ok 10 min pod pokrywka. Gotowe.

  4. Podawac z ryzem lub chlebkiem pitta.

Komentarze do przepisu (9)

ilia 13 kwietnia 2010
mmm, to musi być pyszne! powiedz, czy można wykorzystać jakieś inne mięso? mój mąż nie lubi drobiu...
NATIE 13 kwietnia 2010
Mysle, ze mozna uzyc wolowiny lub jagnieciny, ale trzeba wydluzyc czas gotowania. Pozdrawiam
wiola1100 14 kwietnia 2010
ale smakowicie wygląda,fajny orginalny przepis
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kurczak (piersi lub podudzia bez kości), 500g
  • cebula, 4 szt
  • bakłazan, 1 szt
  • imbir (starty), 1 łyzka
  • czosnek (starty), 4 zabki
  • przecier pomidorowy, 2 łyzki
  • Sok pomaranczowy, 4 łyzki
  • ziele angielskie mielone, 1 łyzka
  • kumin mielony, 1 łyzka
  • pieprz czarny, 1 łyzka
  • curry, 1 łyzka
  • cynamon, 1 łyzeczka
  • chilli w proszku, w/g uznania (ja lubie pikantne potrawy wiec dodalam 1 łyzke)
  • sol, do smaku
  • swieza kolenra, do podania
  • olej, 3 łyzki
  • bulion, 2 szklanki
Składniki