Kurczak Goa

Kurczak Goa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Kurczak Goa

Składniki

  • 4 filety udek z kurczaka
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • parę ziaren pieprzu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Kmin rzymski, kurkumę, cynamon i sól mieszamy, dodajemy odrobinę oliwy. Marynatą nacieramy udka, mięso szpikujemy ziarnami pieprzu i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie masło i oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dorzucamy do tego udka z kurczaka i smażymy do zrumienienia, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, solimy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. My kurczaka zjedliśmy z ciemnym ryżem i sałatką z ogórka z jogurtem i chili.
    Książka, z której pochodzi przepis to "Podróże ze smakiem" Anny Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino.

Komentarze do przepisu (7)

GREGORHSPEED 09 sierpnia 2017
Pycha <3
gochna55 10 sierpnia 2017
Super, ale co zamiast mleczka kokosowego - zwykła śmietanka czy jogurt?
bellamozzarella 16 sierpnia 2017
Pyszności ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 filety udek z kurczaka
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • parę ziaren pieprzu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
Składniki