Kurczak Generał

Przepis dnia 2010-07-24
Kurczak Generał
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tosca
Wg pomysłu Magdy Gessler. Pyszne!

Składniki

  • kurczak, 1 szt
  • piwo w butelce, 1 szt
  • pieprz, sól, papryka w proszku, do smaku

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, przyprawić, nadziać na otwartą butelkę (pełną) piwa. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220), piec w zależności od wielkości kurczaka ok 2 godziny. :)

  2. Jest smaczny i soczysty z chrupiącą skórką. Główna zaleta - nie trzeba zaglądać, podlewać itd. Rada: na blaszkę na której stoi butelka wlać wodę, wtedy kapiący tłuszcz nie będzie się przypalał i łatwo umyć blachę. Pozdrawiam!

Komentarze do przepisu (26)

linusia 22 lipca 2010
Tosca czy szyjka butelki powinna wystawac z kurczaka i jak rozumie ze ma b yc otwarta?? Moze pytania wydaja sie... Czytaj całość »
Tosca czy szyjka butelki powinna wystawac z kurczaka i jak rozumie ze ma b yc otwarta?? Moze pytania wydaja sie glupie, ale nie chciala bym zepsuc takiego dobrego kurczaczka :) Pozdrawiam
Mateusz15 22 lipca 2010
Znam ten przepis i muszę przyznać, że jest wyśmienity! Fajnie, że wróciłaś ;-)
Tosca 22 lipca 2010
Tak, szyjka butelki (oczywiście otwarta) powinna wystawać, by piwo mogło parować podczas pieczenia.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kurczak, 1 szt
  • piwo w butelce, 1 szt
  • pieprz, sól, papryka w proszku, do smaku
Składniki