Kurczak faszerowany na słodko

Kurczak faszerowany na słodko
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
W Polsce coraz bardziej robi popularna się gęś, ale i tak królem stołu jest kurczak. Tym razem faszerowany bakaliami, nawet mocnym alkoholem, żeby zaskoczyć gości...smakuje wybornie:)

Składniki

  • Duży kurczak,
  • przyprawa do kurczka,
  • 2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też ok/,
  • 2-3suszone morele,
  • garść rodzynek,
  • 50 ml brandy, calvadosu lub śliwowicy,
  • 5 twardych winnych jabłek
  • 1-2 łyżki masła
  • cukier do smaku
  • 1-2 goździki,

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy i osuszamy.
    Nacieramy przyprawą do kurczaka i odkładamy na 30 minut.
    Kroimy grubo śliwki, rodzynki i morele i zalewamy alkoholem.
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki.
    Dusimy na patelni z masłem, a nastepnie mieszamy z bakaliami w alkoholu, ewentualnie słodzimy i dodajemy goździk.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny, podlewając wytworzonym sokiem, zeby skórka była chrupiąca.
    20 minut przed końcem możemy jeszcze dołożyc jabłka.

Składniki
  • Duży kurczak,
  • przyprawa do kurczka,
  • 2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też ok/,
  • 2-3suszone morele,
  • garść rodzynek,
  • 50 ml brandy, calvadosu lub śliwowicy,
  • 5 twardych winnych jabłek
  • 1-2 łyżki masła
  • cukier do smaku
  • 1-2 goździki,
Składniki