Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak faszerowany kaszą gryczaną z pieczarkami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Składniki
Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Tuszkę natrzyj solą – w środku i na zewnątrz. Posyp pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz pieczarki. Smaż bez przykrycia kilka minut. Główkę czosnku oczyść, zdejmij wierzchnie łupinki i pokrój w plasterki.
Kaszę gryczaną wsyp do miseczki. Dodaj grzyby podsmażone z cebulą. Wbij jajka. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach, dołóż do farszu. Przypraw go na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Wymieszaj.
Tuszkę napełnij przygotowanym farszem. Zepnij otwór wykałaczkami i mocno zwiąż nogi kurczaka. Ułóż go w brytfance. Obłóż kawałeczkami masła oraz plasterkami czosnku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 75 minut.
Śmietanę wymieszaj z łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Posmaruj nią tuszkę ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca. ok. 1 godziny i 30 minut Marynowanie tuszki ok. 1 godziny 1 porcja ok. 480 kcalŹródło: Tina