Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Proste i smaczne :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy sola i pieprzem (wewnątrz też) i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie przygotowujemy farsz - pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy w drobną kosteczkę.

  2. Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy cebulkę, dodajemy do niej pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż płyn odparuje. Przestudzone pieczarki mieszamy z mięsem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i bułkę tarta i dokładnie wyrabiamy.

  3. Gotowym farszem napełniamy ścisło kurczaka i zaszywamy go. Szyjkę wycinamy, zostawiając skórę i nią "zamykamy" kurczaka z drugiej strony. Całość dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka.

  4. Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy przez około 1,5 godziny, często polewajac go wytapiajacym się sosem. Po godzinie pieczenia podlewamy szklanką wody, by mięso zbytnio nie wyschło.

Komentarze do przepisu (4)

Tangerinka 01 marca 2010
A nie luzujesz kurczaka z kosci ?
ewik75 01 marca 2010
a jak to kroić ? wklej jakieś zdjęcie jak to po pokrojeniu wygląda.
Kurka_domowa 01 marca 2010
Kości nie luzuję, bo brak mi do tego cierpliwości. A jeśli chodzi o krojenie to najpierw odkrajam udka i... Czytaj całość »
Kości nie luzuję, bo brak mi do tego cierpliwości. A jeśli chodzi o krojenie to najpierw odkrajam udka i skrzydełka, a piersi kroję w plastry. Nie jestem w tym zbyt dobra, więc mój kurczak po pokrojeniu nie bardzo nadaje się do prezentacji, ale na domowe warunki i obiad dla "swojaków" - jak najbardziej ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki