Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy sola i pieprzem (wewnątrz też) i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie przygotowujemy farsz - pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy cebulkę, dodajemy do niej pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż płyn odparuje. Przestudzone pieczarki mieszamy z mięsem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i bułkę tarta i dokładnie wyrabiamy.
Gotowym farszem napełniamy ścisło kurczaka i zaszywamy go. Szyjkę wycinamy, zostawiając skórę i nią "zamykamy" kurczaka z drugiej strony. Całość dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka.
Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy przez około 1,5 godziny, często polewajac go wytapiajacym się sosem. Po godzinie pieczenia podlewamy szklanką wody, by mięso zbytnio nie wyschło.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej