Kurczak duszony z pieczarkami

Kurczak duszony z pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pyszniutkie, rozpływające się w ustach mięsko, do tego nie wymaga dużo zachodu.

Składniki

  • udka kurczaka, 4 szt.
  • pieczarki, ok. 30 deko
  • cebula, 1 szt.
  • sok z 1 cytryny
  • sól czosnkowa, papryka słodka, przyprawa do kurczaka po węgiersku, do natarcia udek
  • Śmietana 30%, 1 szklanka
  • Mąka pszenna
  • olej, 2 łyżki
  • Natka pietruszki, garść
  • bulion grzybowy (z kostki), ok. 2 szklanki
  • sól, pieprz, magi, do smaku

Przygotowanie

  1. Udka myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawami. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, cebulę też kroimy w półplasterki.

  2. Udka obtaczamy w mące i smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony - przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulkę, po około 3 minutach dokładamy pieczarki i smażymy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy to do udek, podlewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa

  3. Udka wyciągamy z sosu, odkładamy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy sos. Śmietanę mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki i wlewamy do sosu, gotujemy do chwili aż zgęstnieje i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Przekładamy udka z powrotem do sosu i jeszcze przez minutke - dwie trzymamy na ogniu.

  4. Ja podałam z gotowanymi ziemniaczkami i ogórkiem konserwowym, ale myślę, że ziemniaki można zastąpić ryżem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

renka 20 sierpnia 2010
Bardzo apetycznie wygląda ;)
Goblinek 20 sierpnia 2010
Aż chce się jeść! Bardzo fajny przepis.
wioleta333 21 sierpnia 2010
ale pysznie wygląda inapewno tak smakuje.....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • udka kurczaka, 4 szt.
  • pieczarki, ok. 30 deko
  • cebula, 1 szt.
  • sok z 1 cytryny
  • sól czosnkowa, papryka słodka, przyprawa do kurczaka po węgiersku, do natarcia udek
  • Śmietana 30%, 1 szklanka
  • Mąka pszenna
  • olej, 2 łyżki
  • Natka pietruszki, garść
  • bulion grzybowy (z kostki), ok. 2 szklanki
  • sól, pieprz, magi, do smaku
Składniki