Kurczak duszony w papryce z czosnkiem

Kurczak duszony w papryce z czosnkiem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zabecka
Mój prosty sposób na kurczaka. Smakuje wybornie a piękny zapach kusi wszystkich domowników!!!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ulubione części z kurczaka oczyścić, natrzeć solą, pieprzem i sporą ilością papryki (proporcje ostrej i słodkiej papryki proponuję dobrać wg gustu). Takiego kurczaka pozostawić na min. 2 h w lodówce.

  2. Po tym czasie rozpuścić w szerokim garnku kostkę margaryny i ułożyć w niej kawałki kurczaka. Dusić pod przykryciem ok. 30 min i przewrócić na drugą stronę. Dodać kilka liści laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego.Dusić dalej ok. 20 min .Następnie pokroić czosnek w plasterki i ułożyć na kawałkach mięsa. Posypać jeszcze raz sola i papryką.Pozostawić bez przykrycia na kolejne 30 min.

  3. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką lub buraczkami.

Komentarze do przepisu (2)

kukaracza 13 maja 2011
Uwielbiam duże ilości czosnku do mięs więc z chęcią spróbuję:)
JoannaQ 27 maja 2011
mmmm...:).
na pewno sprubuję
Składniki
Składniki