Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem

Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis na to szybkie, koreańskie danie pochodzi z niesamowicie apetycznego bloga Facet z przepisem. Gorąco polecamy. Troszkę dodatki po swojemu zrobiliśmy, ale wyszło niesamowicie pysznie.

Składniki

  • 500-600 g filetów z kurczaka
  • Marynata:
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz
  • Surówka z kapusty pekińskiej:
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 1 mały słoik kiełków fasoli mun
  • Dressing:
  • 50 ml oleju z pestek winogrona
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 50 ml octu ryżowego
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Kroimy w paski albo jak u nas filety pokroiliśmy w duże prostokąty o grubości 2 cm (waga 1 szt to około 150 g).
    Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wrzucamy kurczaka i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy na około 1 godzinę.
    W tym czasie przygotowujemy surówkę z kapusty pekińskiej.
    Kapustę cienko szatkujemy, do niej dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, kiełki fasoli, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki, ogórek obrany i pokrojony w dużą kostkę.
    Przygotowujemy dressing:
    Do słoika (200 ml) wlewamy olej z pestek winogrona, kilka kropli oleju sezamowego, ocet ryżowy, cukier palmowy, słoik zamykamy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby surówka przesiąkła smakami (temperatura pokojowa).
    Na patelni do grillowania rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka po kilka minut (większe kawałki) lub mniejsze dość szybko się smażą.
    Podajemy z surówką i ciepłym ryżem jaśminowym.

Komentarze do przepisu (8)

Futka 19 stycznia 2018
Mmmm! Ale gra smaków i aromatów!
Bardzo mi się podoba takie koreańskie wydanie :D <3
fafiatko 19 stycznia 2018
smakolyki!
Docherro 19 stycznia 2018
Taką porcyjkę z chęcią bym zjadła...przepyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500-600 g filetów z kurczaka
  • Marynata:
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz
  • Surówka z kapusty pekińskiej:
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 1 mały słoik kiełków fasoli mun
  • Dressing:
  • 50 ml oleju z pestek winogrona
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 50 ml octu ryżowego
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • olej do smażenia
Składniki