Kurczak curry z zieloną fasolką

Kurczak curry z zieloną fasolką
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na kurczaka w aromatycznym i wyrazistym sosie curry z zieloną fasolką szparagową. Całość podawana z delikatnym ryżem jaśminowym.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 450 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej kokosowy
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • + ryż jaśminowy

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka kroimy w paski, które oprószamy solą.

    Paski kurczaka podsmażamy na oleju kokosowym.

  2. W garnku zagotowujemy 150 ml wody oraz 150 ml mleka. Całość dosalamy i dodajemy 1 łyżeczkę cukru brzozowego oraz mrożoną fasolkę szparagową. Gotujemy 8 - 10 minut.

    Pod koniec gotowania fasolki dodajemy curry i pieprz cayenne.

  3. Następnie do naczynia przekładamy 1 chochelkę sosu z garnka, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę oleju kokosowego oraz około 5 łyżek ugotowanej fasolki. Wszystko miksujemy na jednolitą i gładką masę, dodajemy z powrotem do garnka i ponownie zagotowujemy całość.

  4. Na sam koniec do powstałego sosu dodajemy podsmażone paski kurczaka, mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli.

  5. Ryż jaśminowy moczymy w zimnej wodzie przez około 30 minut, aby uzyskać długie ziarna, a następnie gotujemy w osolonej wodzie (około 8 - 10 minut).

    Ryż i kurczaka z fasolką podajemy ze świeżymi ziołami np. bazylią.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (5)

Ewus71 07 maja 2015
Na taki obiad nie dam się prosić
Same pyszności serwujesz ,zdrowa kuchnia a co najważniejsze propozycje... Czytaj całość »
Na taki obiad nie dam się prosić
Same pyszności serwujesz ,zdrowa kuchnia a co najważniejsze propozycje obiadowe syte a mało kaloryczne ,nawet na diecie można bez wyrzutów się pokusić .Smacznie ,zdrowo i kolorowo
Pozdrawiam )
BEATA1978 09 maja 2015
Coś dla mojego mężulka :)
BEATA1978 21 maja 2015
Kasiu dzisiaj był obiadek według Twojego przepisu. Pychota, prosto i smacznie. Polecam wszystkim. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pierś z kurczaka
  • 450 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej kokosowy
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • + ryż jaśminowy
Składniki