Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i szybkie danie z nutką orientu. Niezwykle smaczne i aromatyczne.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 537
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1423
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 124
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 401
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 537
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1423
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 124
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 401
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy solą. Następnie przyrządzamy marynatę z 3 łyżek oleju rzepakowego (najlepiej z pierwszego tłoczenia o intensywnej ciemno - żółtej barwie), utartego kawałka imbiru, przeciśniętych przez praskę dwóch ząbków czosnku, pieprzu, tymianku i 1,5 łyżeczki curry. Obtaczamy w marynacie kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na min. godzinę (im dłużej będą się marynowały, tym lepiej).
Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni (nie trzeba dodawać więcej oleju, gdyż ten z marynaty powinien wystarczyć), następnie dodajemy mrożoną mieszankę chińską (Ja, użyłam tej z Lidla) i dusimy pod przykryciem około 8 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą do smaku. W tym samym czasie gotujemy ryż z kostką rosołową i łyżeczką curry. Podajemy z zieleniną. Smacznego!