Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami

Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - na ciepło danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka.

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej
  • 280 g kukurydzy z puszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka)
  • 1 łyżka curry
  • koperek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy curry, szczyptę soli, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Fasolkę szparagową kroimy w nieduże kawałki ok. 2 cm, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości i odcedzamy.
    Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pierś, smażymy na rumiano i przekładamy na talerzyk (nadmiar oleju wylewamy). Na tej samej patelni zagotowujemy 1 szklankę wody, wsypujemy ryż, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy kurczaka, fasolkę, paprykę, kukurydzę i garść posiekanego koperku. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku, chwilę podgrzewając na patelni. Smacznego :)

Składniki
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej
  • 280 g kukurydzy z puszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka)
  • 1 łyżka curry
  • koperek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Składniki