Kurczak curry z pomarańczami

Kurczak curry z pomarańczami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Przepis od znajomej, która mieszkała parę lat w Indiach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pierś pokrojoną w kostkę o boku 1,5 do 2 centymetrów obsypałam przyprawami: zielonym curry, papryka słodką i chili, pasta paprykową, kurkumą. Obtoczyłam w przyprawach mięso.

  2. Warzywa pokroiłam:
    - cebulę w kosteczkę
    - cukinię w ćwierć plasterki
    - marchew i rzodkiewki w półplasterki
    - czosnek w pasterki

    Pomarańczę "wyfiletowałam" czyli tak ja obrałam i pokroiłam żeby nie miała błonek.

    Nać kolendry trzeba drobno pokroić.

    Wstawiłam ryż: szklanka na cztery osoby z 2 i pół szklankami wody.

  3. W rondelku zeszkliłam cebulę i marchew na oliwie, dodałam kurczaka. Po przyrumienieniu dodałam cukinię, rzodkiewkę i czosnek.
    Gdy wszystko będzie przysmażone dodałam szklankę wody aby utworzyła się podstawa sosu.

    Po około 15 minutach marchew powinna być już miękkawa.

    Na koniec dodałam pokrojona w cząstki pomarańczę i mleko kokosowe, wyłączyłam ogień i sprawdziłam słoność potrawy

    Na sam koniec jeszcze nać kolendry i gotowe!

    Jeśli sos jest zbyt rzadki lub jest go zbyt mało, można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobioną w połowie szklanki wody.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (28)

bryssska 20 czerwca 2018
Wbijam się do ciebie na obiad ;-D
bozka44 20 czerwca 2018
No, Fiafia, musze Ci sie dokladniej przyjrzec, bo dajesz czadu, jak widze, a ja bywam tu tylko czasami i nie... Czytaj całość »
No, Fiafia, musze Ci sie dokladniej przyjrzec, bo dajesz czadu, jak widze, a ja bywam tu tylko czasami i nie nadarzam :-) Super danie kuchareczko wymyslilas!!
pelen_brzuszek 20 czerwca 2018
Zapowiada się bardzo interesującą!!! WOW! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki